Viherympäristöliitto ry vetoaa kuntapäättäjiin viheralueiden puolesta

Yhä useampi suomalainen asuu rakennetussa ympäristössä, jossa myös luonto on merkittävältä osin ihmisten suunnittelemaa, rakentamaa ja hoitamaa. Ihminen tarvitsee henkisen ja fyysisen terveyden ylläpitämiseksi monipuolista viherympäristöä lähellä asuinpaikkaansa.

  • Uudet kunnanvaltuutetut ovat viime kädessä vastuussa siitä, millaista kaupunkia rakennamme ja millaisessa ympäristössä tulemme elämään. Olemassa olevia viheralueita ei tule harkitsemattomasti muuttaa rakennusmaaksi ja uusilla kaavoitettavilla alueilla on varattava viheralueita ihmisten lähiympäristöön, Viherympäristöliiton puheenjohtaja Sirpa Pietikäinen vaatii.
  • Koko ajan lisääntyvä tutkimustieto kertoo, että luonto on tärkeää ihmisen henkiselle terveydelle. Puistomainen ympäristö laukaisee stressiä, alentaa verenpainetta, kohentaa mielialaa. Suomalainen puhdas luonto on valtti, jota pitäisi enemmän käyttää hyödyksi kehittämällä metsäterapiaa, kävelyitä luontomaisessa ympäristössä, Viherympäristöliiton pääsihteeri Seppo Närhi toteaa.

Liikunta edistää terveyttä ja ehkäisee sairauksia. Tutkimuksissa on osoitettu, että mitä lähempänä asuntoa viheralue on, sitä useammin aluetta käytetään. Kun etäisyys kasvaa yli 300 metriin, käyntikerrat vähenevät etäisyyden kasvaessa. 

  • Viheralueiden saavutettavuus on tärkeä asia myös ajatellen erilaisia käyttäjäryhmiä, kuten eläkeläiset, lapset, vammaiset ja liikuntarajoitteiset. Kiinteistöyhtiöiden pihat tulee suunnitella huomioiden ihmisten tarpeet kokea luontoa. Myös uudenlaisten kokeilujen soisi lisääntyvän, kuten useamman kiinteistön yhteisten korttelipihojen, Viherympäristöliiton puheenjohtaja Sirpa Pietikäinen huomauttaa.
  • Ihmiset ovat kaupunkiympäristössä yhä kiinnostuneempia lähiruoasta. Siksi on tärkeää tarjota ihmisille mahdollisuus omaan viljelyyn esimerkiksi tarjoamalla paikkoja viljelylaatikoille viljelyä varten, Seppo Närhi jatkaa.

Kasvillisuus lisää viihtyisyyttä

Viheralueilla, kasvillisuudella, erityisesti puilla kaupunkiympäristössä on monia myönteisiä vaikutuksia. Kasvillisuus puhdistaa ilmaa, antaa suojaa kesällä tasaten lämpötilaeroja, tuottaa happea ja sitoo hiilidioksidia ja on koti ja ruoanlähde monimuotoiselle eläin-, lintu- ja hyönteislajistolle.

Laadukkaan maisemasuunnittelun avulla imeytetään sadevesiä pohjamaahan, luodaan viivytysaltailla lisää viihtyisyyttä ja luonnon monimuotoisuutta.

Kaupunkien ydinkeskustoissa on mahdollista lisätä vihreyttä rakentamalla viheralueita katoille ja seinille. Lisääntyvät viheralueet kaupungeissa lisäävät sosiaalisuutta ja ihmisten välistä yhteenkuuluvuutta.


Tapahtumat banneri
kesy banneri