Evira: vaarallinen aasianrunkojäärä uhkaa lehtipuita

Vantaalta on löytynyt kaksi aasianrunkojäärää, joka on vaarallinen kasvintuhooja. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira pitää todennäköisenä, että jäärät ovat kehittyneet kasvavassa suomalaisessa puussa, mikä voi johtaa lehtipuiden hävittämiseen laajalta alueelta. On myös mahdollista, että jäärät ovat tulleet Suomeen esimerkiksi kiinalaisen puupakkausmateriaalin mukana.

Teollisuusalueen jalkakäytävältä Vantaalta löytyneet isokokoiset kuoriaiset varmistuivat Eviran laboratoriotutkimuksissa aasianrunkojääriksi (Anoplophora glabripennis). Evira on jo käynnistänyt lehtipuiden tarkastuksen löydöspaikan ympäriltä. Ainakin muutama epäilyttävä puu tullaan kaatamaan ja tutkimaan paloittelemalla.

Lähes kaikki lehtipuut vaarassa

Aasianrunkojäärän suurikokoiset toukat elävät puunrungon sisällä ja syövät runkoon suuria käytäviä. Sen seurauksena oksia kuihtuu ja lopulta koko puu kuolee. Jäärät iskeytyvät eläviin, terveisiin puihin. Mikäli aasianrunkojääriä löydetään suomalaisesta kasvavasta puusta, on taudin leviämisen estämiseksi hävitettävä lehtipuita laajalta alueelta.  

”Haastavaksi tarkastuksen ja mahdollisen torjunnan tekee se, että aasianrunkojäärän isäntäkasveja ovat melkein kaikki kotimaiset lehtipuulajit kuten haavat, poppelit, pajut, vaahterat, koivut, pihlajat, lehmukset, jalavat, lepät, omenapuut ja päärynäpuut”, sanoo ylitarkastaja Atro Virtanen Evirasta.

Erityisen riskialtista runkojäärän leviämisen kannalta on Kiinasta tuotavan kivitavaran puinen pakkausmateriaali, joista Suomessa on jo keväällä 2015 löydetty kahdesti eläviä aasianrunkojäärän toukkia. Pakkausmateriaalissa kulkeutuneita aasianrunkojääriä on päässyt leviämään luontoon jo ainakin Saksassa, Sveitsissä, Hollannissa, Ranskassa, Itävallassa, Italiassa ja Englannissa.

”Kivitavaran maahantuojien ja varastoijien sekä kivitavaran asennustyöhön erikoistuneiden toimijoiden tuleekin tiedostaa runkojääräriski”, Virtanen muistuttaa.

Puun käsittelyn ammattilaiset avainasemassa

Todennäköisimmin aasianrunkojäärä voi löytyä suomalaisesta kasvavasta lehtipuusta teollisuusalueelta tai paikasta, jonka lähistöllä on Kiinasta tuotujen kivierien varastoja. Kivitavaraa varastoidaan usein pitkiäkin aikoja, jolloin jääriä voi tulla ulos puusta ja levitä lehtipuuhun.

”Runkojäärän vioituksista on alkuvaiheessa hyvin vaikea nähdä ulkoisia merkkejä. Metsurit, arboristit ja muut puiden käsittelyyn erikoistuneet henkilöt ovatkin avainasemassa siinä, että mahdolliset jäärät löydetään nopeasti”, sanoo Virtanen.

Jääristä ja sen jäljistä tieto Eviraan

Runkojäärä elää puun sisällä noin kaksi vuotta kestävän toukkavaiheen. Aikuinen jäärä tulee ulos puusta halkaisijaltaan noin 10 millimetrin reiästä. Aikuinen aasianrunkojäärä on 2,5 - 3,5 cm pitkä kovakuoriainen. Sen selässä on mustalla pohjalla valkoisia pilkkuja. Tuntosarvet ovat ruumista pidemmät ja raidalliset.

”Jäärän aikuisvaihe kestää vain noin kuukauden ja tyypillinen lentovaihe on elo-syyskuu. Koska kesä 2015 on ollut poikkeuksellinen, monet hyönteiset ovat nyt olleet liikkeellä vielä lokakuussa”, sanoo erikoistutkija Jyrki Tomminen Evirasta.

Mikäli havaitset kivitavaran puisessa pakkausmateriaalissa tai suomalaisessa lehtipuussa toukkakäytäviä, syöntipurua, toukkia tai runkojääriä, ilmoita havainnosta Eviraan.

Ilmoitukset sähköpostilla kasvinterveys evira.fi tai puhelimitse 040 801 4407.

Lue lisää: www.evira.fi/aasianrunkojaara

Lisätietoja:
ylitarkastaja Atro Virtanen, p. 040 704 9607
erikoistutkija Jyrki Tomminen, p. 040 725 7236 (runkojäärän biologia)


Tapahtumat banneri
kesy banneri