Vihervuosi logo

05.07.2016

Vihervuosi 2016 puolessa välissä – jo yli 300 tapahtumaa viihtyisämmän lähiympäristön puolesta

Vihervuosi 2016 on puolessa välissä. Teemavuoden tapahtumakalenteriin on ilmoitettu jo reilusti yli 300 tapahtumaa viihtyisämmän lähiympäristön ja viheralueiden puolesta, mikä on enemmän kuin edellisenä Vihervuotena yhteensä. Tapahtumat sijoittuvat eri puolelle Suomea ja listassa on jo lähes 60 kuntaa. Tapahtumia järjestävät kunnat, järjestöt, yhteisöt, yritykset ja yksittäiset ihmiset.

Viihtyisä ympäristö koetaan tärkeäksi ja sen eteen ollaan valmiita tekemään töitä monin eri tavoin. Kevään ja alkukesän aikana on järjestetty muun muassa talkoita, perustettu puistoja ja kaupunkiviljelmiä, tutustuttu lähiympäristöön villiyrttiretkillä ja opastetuilla puisto- ja luontokävelyillä, ihasteltu ympäristötaidetta sekä kuultu asiantuntijoiden luentoja ja opittu uutta työpajoissa. Vuoden aikana on käynnistetty myös erilaisia kilpailuja ja kampanjoita Vihervuoden teemoihin liittyen. Näistä parhaillaan käynnissä oleva #munmaisema -kampanja kartoittaa suomalaisten mielimaisemia.

Vihervuoden aikana on myös haastettu kunnat perustamaan puistoja sekä pohtimaan kestävämpiä tapoja suunnitella, rakentaa, hoitaa ja ylläpitää viheralueitaan. Yksi merkittävä askel otettiin Hämeenlinnassa 2.6. kun kestävän ympäristörakentamisen periaatteiden mukaan kunnostettu Kaurialan liikennepuisto avattiin yleisölle.

”Kestääkö suomalainen maisema? Parantaako puisto vai pilleri”? SuomiAreenan Pori-pihassa keskustellaan viheralueiden merkityksestä ja riittävyydestä perjantaina 15. heinäkuuta. Keskustelemassa ovat emeritusprofessori Tari Haahtela, maisemantutkimuksen professori Maunu Häyrynen, professori Kalevi Korpela, puheenjohtaja/europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen ja Suomen maisema-arkkitehtiliiton puheenjohtaja, maisema-arkkitehti Emilia Weckman. Juontajana toimii Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä.

Vielä ehtii mukaan. Teemavuosi on kaikille avoin ja kuka tahansa voi järjestää tapahtumia ja toimintaa Vihervuodelle. Tapahtumia voi ilmoittaa Vihervuoden kalenteriin vuoden loppuun asti osoitteessa www.vihervuosi.fi. Syksyllä luvassa on mm. #ympäristönvärit -valokuvakilpailu, Halaa puuta – arvosta lähiympäristöäsi -viikko, Vihervuoden päätöstapahtuma ja paljon muuta.

Vihervuosi on ympäristöministeriön nimeämä teemavuosi, jonka tavoitteena on herättää yksittäiset ihmiset, yhteisöt, järjestöt ja yritykset toimimaan paremman ja viihtyisämmän elinympäristön puolesta. Lisää tietoa teemavuodesta osoitteessa www.vihervuosi.fi ja sosiaalisen median kanavissa @vihervuosi #vihervuosi.

Lisätiedot:

Seppo Närhi, pääsihteeri, Viherympäristöliitto ry, seppo.narhi(at)vyl.fi, 0400 419085
Tiia Naskali, projektisihteeri, Viherympäristöliitto ry, tiia.naskali(at)vyl.fi, 050 4381860

Vihervuoden tapahtumakalenteri: http://www.vihervuosi.fi/content/fi/1/10090/Tapahtumakalenteri.html
Tehkää puisto! -kuntahaaste: http://www.hameenlinna.fi/Kaupunki-info/Viestinta/Tiedotteet/Tehkaa-puisto/
Vihervuoden julkilausuma kestävän ympäristörakentamisen puolesta. http://www.epressi.com/tiedotteet/lifestyle/vihervuoden-julkilausuma-kestavan-ymparistorakentamisen-puolesta.html
SuomiAreena ”Kestääkö suomalainen maisema. Parantaako puisto vai pilleri”: http://www.suomiareena.fi/ohjelmapuhujat#tapahtuma/10833DAE-B4CD-480D-8DF1-BC8A42D7FB84

Lue lisää...

29.06.2016

Toimisto lomailee heinäkuussa - viivästykset mahdollisia kirjatilausten toimituksissa

Viherympäristöliiton henkilökunnan lomat ajoittuvat heinäkuulle. Kirjatilausten toimituksissa saattaa esiintyä viivettä tänä aikana. Toivotamme kaikille kaunista kesää! ...

Lue lisää...


14.06.2016

Parantaako puisto vai pilleri? Kestääkö suomalainen maisema?

Tutkittu juttu – puistot, viherympäristöt ja luonto parantavat. Viherympäristöjen vaikutukset terveyteen ovat sekä fyysisiä että henkisiä. Mutta miten käy tärkeille henkirei’illemme tiivi...

Lue lisää...

OSALLISTU TEEMAVUOTEEN JA IDEOI TAPAHTUMIA LÄHIYMPÄRISTÖN PUOLESTA

Vihervuosi on ympäristöministeriön nimeämä teemavuosi, jonka tavoitteena on herättää yksittäiset ihmiset, yhteisöt, järjestöt ja yritykset toimimaan paremman ja viihtyisämmän elinympäristön puolesta. Vuoden pääteemana on kestävä suomalainen maisema, ja alateemoja ovat mm. kaupunkiviljely ja lähiruoka.

Teemavuosi on kaikille avoin. Vuotta voi viettää monella eri tavalla, kuten järjestämällä talkoita, istutustapahtumia, pop-up -puistoja, kaupunkiviljelmiä tai puistokävelyitä. Teot voivat olla pieniä tai suuria, kaikilla on merkitystä!

Kaikki Vihervuoden tapahtumat kootaan yhteiseen tapahtumakalenteriin ja teemavuoden projekteihin voi tutustua Projektit ja hankkeet -sivulla.Lue lisää Vihervuodesta...

Tapahtumat banneri
kesy banneri

Vihervuoden mahdollistavat