Helsingin Tokoinrannan hevoskastanjoita vaivaa bakteeri - Onko hevoskastanjoilla tulevaisuutta Helsingissä?

Kallion Tokoinrannasta kesällä poistettuja kymmentä hevoskastanjaa vaivasi uusi, nyt Suomessakin todennettu bakteeritauti, jonka aiheuttaa Pseudomonas syringae pv. aesculi. Tautia on todettu aiemmin eri puolilla Eurooppaa, esimerkiksi muissa pohjoismaissa. Tämä pelkästään hevoskastanjoita sairastuttava tautimuoto voi aiheuttaa puiden nopeankin menehtymisen, mutta se voi heikentää puita myös vähitellen.

Tauti voi levitä paikasta toiseen esimerkiksi maan tai taimien mukana. Märillä ja viileillä säillä on ehkä vaikutuksensa taudin nopeaan kulkuun. Lämpimien säiden vallitessa se etenee ehkä hitaammin ja saattaa sinnitellä pitempään piilevänä.

Taudin kulkua ei vielä aivan tarkoin tunneta. Ankarissa tapauksissa mukana voi olla myös muita taudinaiheuttajia, kuten Phytophthora-mikrobi.

Hevoskastanjoilla on viime vuosina havaittu myös muita hankalia vaivoja, kuten lehtimiinaaja ja lehtitauteja, jotka voivat ruskettaa puita kokonaankin jo loppukesällä.

Tautien ja tuholaisten vuoksi hevoskastanjoiden istuttaminen tulevaisuudessa kaupungin yleisille alueille saattaa tulla kyseenalaiseksi.

Tokoinrannassa on kesän aikana havaittu lisää oirehtivia puita, niitä on yhteensä jo toistakymmentä. Hevoskastanjoiden selviämistä seurataan vielä jonkin aikaa, ennen kuin tehdään mahdollisesti päätös niiden poistamisesta kokonaan.

Viime vuosina Helsinkiin istutettujen nuorten hevoskastanjan taimien ja puiden inventointi on tekeillä. Helsingin tärkeimpään hevoskastanjapuistoon, Hesperian esplanadille bakteeritauti ei ole vielä ehtinyt, vaikka esimerkiksi lehtitautien oireita on ollut jo muualla Helsingissä nähtävillä.

Lisätietoja:
Juha Raisio, puuasiantuntija, rakennusvirasto, p. 050 539 6208
Jarkko Hantula, metsäpatologian professori, Luke, p. 029 532 5419 (uudet taudit, Pseudomonas)

Muutoslaboratoriosta uusia keinoja kasvintuhoojien torjuntaan

Viheralan keskeiset toimijat on haastettu mukaan juuri käynnistettyyn muutoslaboratorioon, jossa haetaan tuoreita käytäntöjä ja toimintamalleja uusien uhkaavien kasvintuhoojien torjuntaan jo ennakolta. EU:ssa valmisteilla olevan kasvinterveyden suojelua koskevan uuden asetuksen myötä alan toimijoilla tulee olemaan entistä suurempi vastuu omaan toimintaansa liittyvien kasvinterveysriskien hallinnasta.

Nähtävillä on jo, että perinteisen viranomaisten tekemän kasvintuhoojavalvonnan keinoin ei kaikkia vapaan kaupan tuomia uusia kasvinterveysongelmia saada välttämättä kuriin. Tarvitaan viheralan toimijoiden ja kuluttajien yhteisvastuuta ja selkeämpiä pelisääntöjä. Jos ongelmat nostetaan ajoissa yhteisesti tarkasteltaviksi, voitetaan aikaa ja säästetään veronmaksajienkin rahoja, kun vältetään uusien vakavien kasvintuhoojaepidemioiden puhkeaminen ehkä kokonaan ja lisäksi kalliit torjuntatoimet.

Irene Vänninen, FT, erikoistutkija, Luke, p. 029 532 6656 (muutoslaboratorio)
Hannu Kukkonen, yksikönjohtaja, Evira, p. 040 532 0227 (viranomaisten rooli)


Tapahtumat banneri
kesy banneri