Sirpa Pietikäinen ehdottaa eurooppalaista vihervuotta

“Eurooppaan tarvitaan enemmän ja parempia viherympäristöjä ihmisten elinympäristön ja alueiden houkuttelevuuden parantamiseksi. Siksi tarvitsemme eurooppalaista vihervuotta”, sanoo europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen Vihervuoden päätöstapahtumassa 27.10 Helsingin Säätytalossa.

Viherympäristöillä tarkoitetaan luonnollisia ja rakennettuja viheralueita.

”Niitä ovat vaikkapa viherseinät ja -katot, teiden varret, kaupunkipuistot, pihat ja siirtolapuutarhat”, listaa Pietikäinen.

”Luonto tarjoaa meille arvokkaita palveluja, kuten sadevesien imeytystä, pienhiukkasten sitomista ilmasta, puhdasta vettä, melun ja kuumuuden torjuntaa, suojaa tuulilta, luonnon monimuotoisuuden keitaita kasveille ja eläimille, hiilidioksidin sitomista ja virkistäytymisen paikkoja. Vihreä elinympäristö pitää yllä myös ihmisten terveyttä.”
 
Viherympäristöliiton puheenjohtajanakin toimiva Pietikäinen on  kansallisen vihervuoden johtoryhmän varapuheenjohtaja. Hän näkee, että käynnissä olevan vihervuoden tulee olla lähtölaukaus vihreämpien elinympäristöjen vaalimiselle.
 
”Hyvä ja viihtyisä ympäristö kuuluu meille kaikille. Siksi toivonkin, että kansalaisyhteiskunnassa innostutaan laajalti viemään aloitetta eteenpäin, ja myös osaksi kuntavaalien agendaa. Kunnissa pitkälti päätetään, millaista elinympäristöä kaavoitetaan ja rakennetaan”, toteaa Pietikäinen.
 
Eurooppalaisia teemavuosia on vietetty 1980-luvun alusta asti. Aloitetta vuoden 2020 nimeämisestä eurooppalaiseksi vihervuodeksi vie eteenpäin Euroopan viherrakentajien järjestö ELCA.

Suomessa on vietetty kansallisia Vihervuosia 1985, 1995, 2000, 2008 ja 2016. Säätytaloon kokoontui 170 henkilöä kuuntelemaan Vihervuoden yhteenvetoa. Kulunut vuosi on ollut monella mittarilla menestyksellinen. Ympäri maata on kirjattu yli 400 tapahtumaa ja sosiaalisessa mediassa on ollut paljon erilaisia tapahtumia.


Tapahtumat banneri
kesy banneri