TOP kurottaa Vihervuoteen

Suomen 4H-liitto

Teemavuoden kunniaksi 4H:n kerhotoimintaan tiiviisti liittyvä TOP-tehtäväpankki, www.toptehtavat.fi kurottaa Vihervuoteen. Sivustolla julkaistiin jo tammikuussa Kasvimaa TOP-tehtävät. Kasvimaa tehtävien tueksi julkaistaan kevään aikana myös Kasvimaa -ohjaajan opas. Loppukesästä tehtäväpankki kasvaa vielä Kaupunkiluonto ja lähiympäristö TOP-tehtävillä, joiden tavoitteena on tutustuttaa alakoulujen oppilaat ja 4H-kerholaiset omaan lähiympäristöönsä. Kannustamme 4H-yhdistyksiä kasvimaakerhotoiminnan aloittamiseen ja yhteistyöhön alakoulujen kanssa.

4H-yhdistys on hyvä kumppani

Vuoden aikana 4H-liitto viestii nostamalla paikallisyhdistysten Vihervuoteen liittyviä tapahtumia sosiaalisessa mediassa, sekä tuottamalla kerhomateriaalia 4H-yhdistysten käyttöön ympäri Suomen.

Anna Rautio Valkeakosken 4H-yhdistyksestä on pitänyt kasvimaakerhoa yhteistyössä Tampereen 4H-yhdistyksen kanssa. Tulevana vuonna Valkeakosken alakouluille on suunnitteilla kasvimaatoimintaa ja samalla koulujen lähialueiden metsien ja maatilojen käyttöä opetuksessa on tarkoitus kartoittaa yhdessä. Nuoria houkutellaan mukaan kasvimaa- ja luontokerhojen ohjaajiksi.

Tuusulan 4H-yhdistyksen Marita Hagman kertoo, että heillä on hyviä yhteyksiä peruskouluihin. Marita onkin jo kysynyt useamman alakoulun rehtorilta kasvimaan/-lava projektien toteutuksesta yhteistyössä.

Pöytyä-Oripää 4H-yhdistyksen Minna Lukkalan mukaan  yhdistys on jo pitkään pyrkinyt profiloitumaan erityisesti luonto-ja ympäristökasvatuksessa.

–Meillä on ollut jo useita vuosia kasvimaa, jota on hoidettu paikallisen koulun kanssa, ja se on osoittautunut lapsia innostavaksi toiminnoksi. Mielellämme palaisimme 4H:n juurille ja kannustaisimme myös koteja perustamaan pieniä kasvimaita ja sitä kautta kasvattamaan ymmärrystä niin ruuan alkuperästä kuin kestävän kehityksenkin merkityksestä.

Vihdin yhdistyksessä on pitkäjänteisesti kehitetty ympäristökasvatusta kummimaatiloilla, lähimetsissä sekä kouluille rakennetuilla kasvimailla kouluyhteistyönä. 4H-yhdistyksen ympäristökasvatuksesta on juuri valmistunut Kirsti Salon lisensiaattityö nimellä Learning by gardening - nuorisojärjestön aktivoima koulun puutarhatoiminta. Tapaus Vihdin Malli.

Tavoitteena on kehittää toimintaa niin, että luotaisiin nuorille koulutusta ja työllistymisen edellytyksiä biotalouden aloille, esimerkiksi luomulähiruuan tuotannon ja jakelukanavien kehittämisen muodossa, Mirva Lindfors Vihdistä kertoo.

Viestitään ja verkostoidutaan Vihervuonna 2016!

 

Lisätiedot:

Virpi Skippari, Suomen 4H-liitto, kehityspäällikkö
virpi.skippari@4h.fi
p. 044 783 0302
linkit: https://www.toptehtavat.fi/task/theme/11809/kasvimaa


Tapahtumat banneri
kesy banneri