Liikuntaa ja elämyksiä

Lähde luontoon lumoutumaan!

Tutustu luontoon ja ympäristöön aistiesi avulla: kuunnellen, katsellen, tunnustellen, maistellen ja haistellen. Oletko koskaan tehnyt peltipurkkipuhelinta? Tiedätkö, miltä kallioimarteen juuri maistuu?

Suomen 4H-liiton TOP-tehtäväsivusto on 6–12-vuotiaille lapsille suunnattu kaikille avoin tehtäväpankki. Yli 900 tehtävää jakautuvat helpompaan A-tasoon ja vaativampaan B-tasoon. Aihealueita on yhdeksän: kasvit ja puutarha, metsä ja luonto, eläimet, kokkaus ja leivonta, askartelu ja käsityöt, liikenne ja liikunta, kansainvälisyys, viestintä ja vuorovaikutus sekä ympäristö ja kierrätys. Jokaiselle jotakin! Tehtävät ovat sivustolla vapaasti haettavissa, luettavissa ja tulostettavissa ilman rekisteröitymistä. 

Mielipaikan löytäminen

Mielipaikan etsiminen aloitetaan rauhoittumalla puiden keskellä ja pyörähtämällä sitten rauhallisesti ja silmät avoimina. Lähdetään etenemään sitä paikkaa kohti, joka jostakin syystä kutsuu. Kun olet saapunut lempipaikkaasi, pysähdy katselemaan ympärille. Paikalle voi myös istuutua tai nojata puuta vasten. Katselun jälkeen suljetaan silmät kiinni, kuulostellaan ja haistellaan sekä tunnustellaan. Ja lopuksi vielä kävellään venytellen ja tunnustellaan miltä maa tuntuu jalkojen alla. Jos liikutte ryhmässä, jakakaa lopuksi yhdessä kokemuksenne. (Lähde: Maa- ja kotitalousnaiset)

PALJAIN VARPAIN KÄVELY

Etsitään sopiva paikka puiden keskeltä ja tarkistetaan, ettei maassa ole teräviä roskia. Otetaan kengät pois ja tunnustellaan puun juuria ja ympäristöä paljan jalkapohjin. Miltä maa tuntuu? Onko se kylmä vai lämmin? Kipristelevätkö kävyt tai neulaset jalkapohjia vai käveletkö pehmeällä sammaleella tai nurmikolla? Jos kävelet kaverin kanssa tai ryhmässä, kertokaa toisillenne, mikä alusta tuntui mukavimmalta ja mikä ikävimmältä.

TAKAPERIN KÄVELY

Sopivalla polun tai puistotien pätkällä kävellään takaperin. Takaperin kävellään niin pitkä matka, että löydetään leppoisa sekä rento etenemisrytmi. Jos tie on tasainen, katsotaan mieluummin ylös kuin alas maahan. Jos kävelet kaverin kanssa tai ryhmässä, pitäkää kävelyn jälkeen purkutuokio tuntemuksista. (Lähde: Maa- ja kotitalousnaiset)

METSÄTANSSI

Metsätanssi tanssitaan ringissä mörrimöykkymäisen tanakasti, vatsa ulos pullistuneena ja polvet vähän koukussa. Metsätanssi tanssitaan välillä jalat nurinpäin, nokka nurinpäin, korvat nurinpäin, silmät nurinpäin, kädet nurinpäin, nuttu nurinpäin ja mikä kaikki nurinpäin! Laulettavaksi valitaan helppoja, yksinkertaisia metsälauluja. (Lähde: Maa- ja kotitalousnaiset)

METSÄULVONTA

Etsitään sopiva paikka puiden keskeltä ja tuuskautellaan hengitystä viisi kertaa sisään ja ulos. Tämän jälkeen muutaman kerran lähtee uloshengityksellä sydämen tasolta aaaa. Seuraavaksi muutamia kertoja uloshengityksellä kurkun tasolta uuuu. Yhdistetään kokonaisuudeksi: sydämen tasolta aaaa jatkuu kurkun tason uuuksi. Kun tullaan kurkun tasolle ja ulvotaan uuuu:ta, kallistetaan samalla päätä taaksepäin ja saadaan kurkku suoraksi, jolloin uuuu lähtee paremmin ilmoille. Toistetaan aaaauuuu:ta niin pitkään kuin sielu sietää. Jos ulvotte yhdessä kaverin kanssa tai ryhmässä, jakakaa lopuksi yhdessä kokemuksenne. (Lähde: Maa- ja kotitalousnaiset)


Tapahtumat banneri
kesy banneri