Vihervuoden päätapahtuma Hämeenlinnassa lähestyy

Valtakunnallinen Vihervuosi – Gröna Året 2016 etenee vauhdikkaasti kohti Hämeenlinnassa torstaina 2.6.2016 järjestettävää päätapahtumaa. Ympäri maata tapahtuu paljon juuri nyt. Vihervuoden tapahtumakalenterista (www.vihervuosi.fi) löytyy mm. erilaisia istutustapahtumia, puistokävelyitä, taimienvaihtopäiviä, villiyrttikursseja, luentoja ja retkiä. Myös päätapahtumapäivä on tapahtumarikas. Päivän ohjelma koostuu Verkatehtaalla järjestettävästä kutsuvierasseminaarista, Vihervuoden alateemoja esittelevistä puistokohteista sekä Koko kansan kesäjuhlasta Hämeenlinnan torilla.

Kutsuvierasseminaarin aiheena kestävä suomalainen maisema

Kutsuvierasseminaari kokoaa päättäjät, viher- ja ympäristöalan asiantuntijat sekä muut ympäristöasioiden parissa työskentelevät yhteen kuuntelemaan ajankohtaisia puheenvuoroja teemasta Kestävä suomalainen maisema. Esillä ovat muun muassa kaupunkiviljelyn tulevaisuuden näkymät, kulttuuriympäristöstrategia, yhteisöllinen pop up -puistoprojekti ja Hämeenlinnan kansallinen kaupunkipuisto. Tilaisuuden avaa presidentti Tarja Halonen. Ks. koko ohjelma.

Kaurialan liikennepuiston avajaiset

Päätapahtuman yhteydessä avataan kestävän ympäristörakentamisen koehankkeena toteutuva Kaurialan Liikennepuisto. Puiston suunnittelun lähtökohtana on ollut hyödyntää olemassa olevaa kasvillisuutta, tehdä paikallisesta maa-aineksesta kasvualustaa, käyttää uudelleen paikalla olevia ja kaupungin varastolla olevia tuotteita, lisätä luonnon monimuotoisuutta ja imeyttää hulevesiä. Liikennepuistoon istutettavan laajan perenna-alueen lähtökohtana ovat lajit, joita erilaiset hyönteiset käyttävät ravintokasveinaan. Myös osa nurmikosta annetaan muuntua niityksi, mikä vähentää puiston hoitotarvetta.

Puisto palautetaan alkuperäiseen 1960-luvulla tehdyn suunnitelman mukaiseen muotoon ja aktiiviseen käyttöön. Pääkäytävä uusitaan Green Asphalt-tuotteella ja osa muita vanhoja asfalttialueita päällystetään uudelleen levittämällä asfaltin päälle sirotepintaa. Menetelmät ovat Suomessa vielä vähän käytettyjä. Liikennevalistusta tulee puistossa vetämään paikallinen Lions Club, joka lahjoittaa puiston käyttöön polkuautoja. Puistoon toteutetaan myös paikallisen 4H -yhdistyksen ja Kekkilä Oy:n yhteistyönä kaupunkiviljelmä.

Puiston avajaisia vietetään klo 14 ja tilaisuuden avaa ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka. Tilaisuus on kaikille avoin.

Hämeenlinnan puistoissa ja torilla tapahtuu

Iltapäivän puistokohteet tarjoavat kiinnostavaa nähtävää ja koettavaa kaiken ikäisille. Hämeenlinnan Tanssin Tehdas ry:n toinen pop up -puistoprojekti Hämeenlinnassa vehreyttää entisen Vallin grillin tontin. Yhteisöllisesti toteutettua Vallin Puistoa ovat esittelemässä päiväkoti Enkkulan lapset, jotka kertovat omin sanoin puiston suunnittelusta ja rakentamisesta.

Ikäinstituutin kehittämässä Luontoelämyspolussa kroppa saa liikettä ja mieli virkistyy. Polulla kuljetaan kartan avulla tehtäväpisteeltä toiselle. Tehtävät harjoittavat voimaa ja tasapainoa, vetreyttävät niveliä, herättelevät aisteja ja virittelevät muisteluun ja tarinointiin.

Koko kansan kesäjuhla Hämeenlinnan torilla klo 13–17 tarjoaa kesäistä tunnelmaa, musiikkia, teatteria, opastuksia, ruokaa, juomaa ja toimintaa. Kesäjuhlan teemana on luonto, vesi ja vehreys.

Vihervuoden päätapahtuman järjestävät Hämeenlinnan kaupunki ja Viherympäristöliitto ry yhteistyössä lukuisten paikallisten ja valtakunnallisten toimijoiden kanssa.

Kuva: Hämeenlinnan kaupunki

Lisätiedot:

Viherympäristöliitto ry Seppo Närhi, pääsihteeri ja Vihervuoden johtoryhmän sihteeri, 0400 419085, seppo.narhi@vyl.fi

Tiia Naskali, Vihervuoden projektisihteeri, 050 4381 860, tiia.naskali@vyl.fi

Antti Vihinen, juhlavuosien projektipäällikkö, Hämeenlinnan kaupunki,
040 513 7555, antti.vihinen@hameenlinna.fi

www.vihervuosi.fi
www.hameenlinna.fi/juhlavuodet
www.vyl.fi

Tiedote ePressi-palvelussa


Tapahtumat banneri
kesy banneri