Parantaako puisto vai pilleri? Kestääkö suomalainen maisema? SuomiAreenassa keskustellaan viherympäristöjen merkityksestä

Tutkittu juttu - puistot, viherympäristöt ja luonto parantavat. Viherympäristöjen vaikutukset terveyteen ovat sekä fyysisiä että henkisiä. Mutta miten käy tärkeille henkirei’illemme tiivistyvässä kaupunkirakenteessa? Onko meillä riittävästi tilaa viherympäristöille ja luontokokemuksille ja ovatko ne riittävän helposti saavutettavissa? Entä, mikä painaa eniten vaakakupissa kaupunkia suunniteltaessa? Onko helpompi määrätä mielen ja kehon pahoinvointiin pilleri kuin tarjota riittävästi viheralueita lähellä asuin- ja elinympäristöjä? Miksi viheralueet ovat niin tärkeitä ihmisille rakennetussa ympäristössä?

Jokakesäinen SuomiAreena kerää Poriin keskustelujen ääreen sankoin joukoin kuulijoita. Porissa sijaitsee yksi Suomen kahdeksasta kansallisesta kaupunkipuistosta. Kansalliset kaupunkipuistot ovat laajoja yhtenäisiä viheralueita, joilla on kansallisesti merkittävät luonto- ja kulttuuriarvot. Samalla ne toimivat tärkeinä jokapäiväisinä arkiympäristöinä kaupunkilaisille.

Valtakunnallista Vihervuotta juhlistaakseen Porin kaupunki järjestää yhdessä Viherympäristöliiton kanssa keskustelun viherympäristöjen merkityksestä. Keskustelijat ovat oman alansa huippuja Suomessa. Perjantaina 15.7.2016 klo 13 SuomiAreenan Pori-pihassa (Valtakatu 11) ovat keskustelemassa emeritusprofessori Tari Haahtela Helsingin yliopistosta, maisemantutkimuksen professori Maunu Häyrynen Turun yliopistosta, professori Kalevi Korpela Tampereen yliopistosta, puheenjohtaja/europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen Viherympäristöliitto ry/Kokoomus, Suomen maisema-arkkitehtiliiton puheenjohtaja maisema-arkkitehti Emilia Weckman. Juontajana toimii Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä.

Vihervuosi on ympäristöministeriön nimeämä valtakunnallinen teemavuosi, jonka tavoitteena on herättää yksittäiset ihmiset, järjestöt, kunnat ja yritykset toimimaan paremman ja viihtyisämmän elinympäristön puolesta. Vihervuoden pääteemana on kestävä suomalainen maisema. Lisää tietoa teemavuodesta ja tapahtumista osoitteessa www.vihervuosi.fi.

Lisätiedot:

Seppo Närhi, pääsihteeri, Viherympäristöliitto ry, seppo.narhi@vyl.fi, 0400 419085
Tiia Naskali, projektisihteeri, Viherympäristöliitto ry, tiia.naskali@vyl.fi, 050 4381860
Heli Nukki, projektipäällikkö, Porin kansallinen kaupunkipuisto, heli.nukki@pori.fi, 044 701 1976

www.vihervuosi.fi
www.vyl.fi
www.pori.fi
http://www.pori.fi/kaupunkisuunnittelu/porinkansallinenkaupunkipuisto.html
http://suomiareena.fi/

Kuva: Kaupunkikeskustan viheralueet ovat tärkeitä. Kuvassa Porin kansallisen kaupunkipuiston vihreä keidas, Kirjurinluoto". Kuva Heli Nukki


Tapahtumat banneri
kesy banneri