Esplanadilla halataan puita keskiviikkoaamuna

Erityisesti tällä viikolla puiden halaaminen on luvallista. Halaaminen osoittaa, että välitämme lähiympäristöstämme. Puunhalauksen tavoitteena on muistuttaa lähiympäristön merkityksestä ihmisten terveydelle ja hyvinvoinnille. Viihtyisän ympäristön säilyminen rakennetussa ympäristössä ei ole itsestään selvä asia.

Vihervuoden johtoryhmä aloittaa kokouksensa keskiviikkona kokoontumalla Helsingin Esplanadilla Runebergin patsaalla klo 9.00. Johtoryhmä osallistuu teemavuoden puunhalausviikkoon halaamalla Esplanadin puita.

Vihervuoden johtoryhmän puheenjohtaja, ylijohtaja Timo Tanninen ympäristöministeriöstä. Miksi puun halaaminen on tärkeää?

- Lähiluonto, viheralueet ja kaupunkipuistot ovat ihmisille tärkeitä henkireikiä. Puun halaaminen on lähinnä symbolinen ele, jolla ihmiset voivat kertoa lähiluonnon tärkeydestä.

Mistä johtuu, että kun jotakin puuta uhkaa kaato, sitä ollaan valmiita puolustamaan äänekkäästikin?

-  Suomalaisille metsät ja puut yleensä ovat rakkaita ja tärkeitä niin henkiselle kuin fyysiselle hyvinvoinnille. Kun tuttua puuta tai metsikköä uhkaa kaataminen, siihen ymmärrettävästi helposti reagoidaan.

Siirryt syyskuun alusta Metsähallituksen luontopalvelujohtajaksi. Millainen on oma suhteesi puihin?

- Olen koulutukseltani metsänhoitaja. Puut ja metsät ovat Suomelle mahtava resurssi kestävän biotalouden yhtenä keskeisenä perustana.

- Liikun paljon luonnossa ylipäänsä ja myös kaupungeissa meillä ja maailmalla hakeudun usein lähivirkistysalueille, puistoihin ja vastaaviin paikkoihin. Isot puut ja vanhat metsät tuottavat minulle iloa, elämyksiä ja mielen virkistystä.

Aiotko sinä halata puuta? Jos, missä?

- Kyllä aion! Puunhalausviikolla on Vihervuoden johtoryhmän kokous 24.8. joka aloitetaan Helsingin Esplanadinpuistossa, puita halaamalla!

Halaamalla puuta osoitat arvostavasi lähiympäristöäsi

Vihervuoden johtoryhmän varapuheenjohtaja Europarlamentin jäsen Sirpa Pietikäinen kehottaa sinua halaamaan puuta, koska halaamalla puuta osoitat arvostavasi sen tuottamia ekosysteemipalveluita. Puu antaa kodin mikrobeille, parantaa terveyttä, antaa hyvän mielen. Koet olevasi osa ympäristöä, koska tykkäät siitä. Arvostat elinympäristön laatua. Hyvässä lykyssä puu on vanhempi kuin sinä.

Puunhalausviikon 22.–28.8. teemana on Halaa puuta – arvosta lähiympäristöäsi.

Vihervuoden sivuilta (www.vihervuosi.fi) löytyy lisätietoa kampanjasta sekä vinkkejä puiden havainnointiin ja tutkimiseen sekä esimerkkejä erilaisiin luovuutta ja rauhoittumista tukeviin toimintoihin (mm. mielipaikan löytäminen, paljain varpain kävely). Tutkimustietoon perustuva Puun tarina sopii erinomaisesti esim. lapsille luettavaksi. Kannustamme päiväkoteja, kouluja, kerhoja ja perheitä hyödyntämään materiaaleja puunhalausretkellään.

Kerro omasta puunhalauksestasi sosiaalisessa mediassa käyttämällä tunnistetta #puunhalausviikko.

Halaa puuta – arvosta lähiympäristöäsi Vihervuoden sivuilla: http://www.vihervuosi.fi/content/fi/1/22739/

Halaa puuta – arvosta lähiympäristöäsi Facebookissa: https://www.facebook.com/events/274808099566944/

Kampanjan on suunnitellut Vihervuoden johtoryhmän jäsenistä koostuva työryhmä, jossa ovat mukana Viherympäristöliitto ry, Luke, Suomen 4H-liitto ja Maa- ja kotitalousnaiset. Vihervuosi on ympäristöministeriön nimeämä valtakunnallinen teemavuosi viihtyisämpien lähiympäristöjen puolesta. Vihervuoden pääteema on kestävä suomalainen maisema ja slogan ”Minun maisemani – maalla ja kaupungissa”. Lisää tietoa teemavuodesta ja tapahtumista osoitteessa www.vihervuosi.fi.

Lisätiedot:

Seppo Närhi, pääsihteeri, Vihervuoden johtoryhmän sihteeri, Viherympäristöliitto ry, seppo.narhi@vyl.fi, 0400 419085

Tiia Naskali, projektisihteeri, Viherympäristöliitto ry, tiia.naskali@vyl.fi, p. 050 4381860.

Lue tiedote ePressi-palvelusta

Lue myös: Tällä viikolla halataan puita! Puunhalausviikko muistuttaa viherympäristöjen merkityksestä maalla ja kaupungissa


Tapahtumat banneri
kesy banneri